Kunsten at lave en god kop kaffe

Hvad er det nu for noget, jeg har da lavet god kaffe i 10 - 20 år tænker du.

Sådan har jeg selv været indtil jeg opdagede at der lå meget mere bag en kop kaffe, end at købe noget kaffepulver, hælde 5 - 7 skefulde i kaffemaskinen og trykke på knappen......

Nøgle ordene er:

Hvor meget man så vil gå op i det er jo ens egen sag, jeg har taget den næsten hele vejen til nørd land. Jamen er det da ikke for åndsvagt, selvfølgelig skal det være interessen, der driver jagten, på den gode kaffe oplevelse, faktisk har min kone selv rystet på hovedet i perioder, indtil hun selv smager de kopper kaffe farmand har brygget, nu er hun selv overbevist om at det er den rigtige vej, sålænge hun kan nøjes med at male og brygge kaffen, resten tager jeg mig af.

Friskhed: Smagsstofferne i en kaffebønne forsvinder med tiden p.g.a. kaffens reaktion med ilt, hvis man opbevarer hele bønner bevares smagen i længere tid, end hvis man opbevarer malet kaffepulver. Hvilke tider taler jeg her om, hele bønner bør bruges før de er 10 dage gammel, d.v.s. de er ristet indefor de sidste 10 dage......Ristet ?? Ja, nørden rister selv sin kaffe. Men du kan godt selv købe kaffe i hele bønner som er ristet indefor rimelig tid, Peter Larsen kaffe f.eks. skriver på posen hvornår bønnerne er ristet, nogle special forretninger forhandler friskristet kaffe, og selvfølgelig kan du finde danske hjemmesider hvor du kan bestille friskristet kaffe. Masser af muligheder. Hvor længe holder smagen i malet kaffe, tja. minutter siges der, alle artikler jeg har kunnet finde på det skriver at man bør male sine bønner umiddelbart før man brygger sin kaffe, male sin kaffe, ja, det gør man selv i nørd land. Man køber en god kaffekværn, og kværner de 5 skefulde man skal bruge, og brygger umiddelbar herefter sin kaffe.

Så nu rister og maler man selv sin kaffe, skal jeg nu også til selv at hælde vandet igennem mit kaffepulver tænker du, jada din kaffemaskine er formodentligt slet ikke den bedste til at brygge en kande kaffe, det kan du selv gøre meget bedre. Det er her temperatur kommer ind i billedet.

Temperatur: For at få den bedste smag trukket ud af din kaffe, bør temperaturen ligge mellem 88 og 94 grader celsius. Vandet må aldrig være spilkogende ( 100 Grader ) Hvis vandet er for varmt brænder det faktisk dine bønner, og vil trække en lidt skarp brændt smag ud. Hvis vandet er for koldt får du ikke trukket tilstrækkelig/de rigtige smagsstoffer ud. Hvad skal temperaturen så være, tja. under 100 og over 88 grader, det er faktisk en smagssag vi er ude i her. Hvis din alm. kaffemaskine kan holde sig på en god temparatur, så er det jo fint, men det bør checkes. Jeg hælder selv vandet over mine friskmalede bønner, igennem et guldfilter, guldfilter ??? nu vrøvler han da, nejda jeg har købt et guld filter indsats til min alm. kaffetragt, så er jeg fri for at miste smag til papir filteret. Guldfilteret er iøvrigt lige til at smide i opvaskemaskinen, renlighed.

Renlighed: Smagen fra kaffen kommer fra olier, gammel olie bliver harsk, den smag kender vi alle fra gamle dage da DSB solgt kolbekaffe på storebælt, hold da op man det smagte af L... Altså, hold altid alle dine kaffe remedier helt rene, alt skal faktisk kunne tage en tur i opvaskemaskinen, den gør det helt rent.

Grej - Udstyr: For at være i stand til at lave den perfekte kaffe, skal der det rigtige udstyr til, det første man skal anskaffe sig, er faktisk en kaffekværn, korrekt malet kaffe til formålet er føste store skridt i den rigtige retning. Ristning af bønner kan gøres i en ovn eller med spec. riste maskiner, brygge kaffen kan lettest gøres igennem en alm. kaffetragt, evt. med guldfilter indsats. Se alt mit udstyr her: 

citrixreceiver://createprofile/?s=https%3A%2F%2Fcitrix.regionsyddanmark.dk&pname=RSD%20-%20Internet&d=regionsyd&gw=1&gwt=2&gwa=3

Så er Mosvad kommet på tavlen. © 2007  Mailto: admin@mosvad.dk

www.Mosvad.dk